Placeholder

Aandacht voor handel tijdens staatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op de eerste dag van hun staatsbezoek aan Polen een krans gelegd bij het Graf van de Onbekende Soldaat. De plechtigheid in het hart van Warschau trok dinsdag enkele tientallen belangstellenden, onder wie schoolkinderen met Nederlandse vlaggetjes.

De koning en koningin brengen een kort, tweedaags bezoek aan het land. Daarbij worden ze vergezeld door een grote Nederlandse handelsmissie. In Warschau is ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken van de partij, op de tweede dag maakt hij plaats voor Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel.

Volgens Timmermans zijn de belangrijke positie van Polen in Europa en de vele jubilea die het land dit jaar viert, voldoende reden om het eerste staatsbezoek van koning Willem-Alexander naar Polen te laten gaan. Daarnaast zijn er de handelsbelangen. "De handel is geëxplodeerd. We exporteren bijna 10 miljard euro naar Polen", aldus Timmermans.

Solidariteit

Het is volgens Timmermans belangrijk solidariteit te tonen met Polen, dat bezorgd is zich over de ontwikkelingen in buurland Oekraïne. "We moeten laten zien dat het Atlantisch bondgenootschap geen papieren tijger is. Daarom heeft Nederland ook vier F16's gestationeerd in Polen", aldus de bewindsman.

Willem-Alexander en Máxima werden 's morgens met militair ceremonieel verwelkomd bij het Namiestnikowski-paleis, de zetel van de Poolse president in Warschau. Na de inspectie van de erewacht sprak de koning de militairen in het Pools aan: "Czolem zolnierze" – gegroet soldaten. Het antwoord kwam uit tientallen kelen: "Gegroet, uwe majesteit''.

De Poolse president Bronislaw Komorowski en zijn echtgenote Anna Komorowska wachtten het bezoek op. In het paleis had het koninklijk paar een onderhoud met de Poolse president.