Koningsdag 2021 In Eindhoven (pool)

7x spraakmakende uitspraken van Máxima

Morgen is het zover! Máxima viert op 17 mei haar vijftigste verjaardag. Reden om uitgebreid stil te staan bij het leven van de koningin. Regelmatig komt de vrijgevochten Argentijnse in het nieuws vanwege haar werkzaamheden, kledingkeuzes én haar opvallende uitspraken. Wij zetten er zeven op een rijtje.

1. ‘‘Werken hoort bij wie ik ben.’’

De koningin is nog altijd druk bezig met al haar werkzaamheden. Zo is ze de officiële pleitbezorgster van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties waarin ze advies geeft om over de hele wereld financiële diensten toegankelijk te maken. Over haar carrière zei ze: “Werken hoort bij wie ik ben. Mijn man heeft mij zo ontmoet, als werkende vrouw. Ik zou het niet anders kunnen.”

2. ‘‘Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven’’

Máxima hield in 2014 een speech in Eindhoven waarmee ze het publiek inspireerde. ‘‘Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven’’.

3. ‘‘Je was een beetje dom’’

Tijdens de bekendmaking van de verloving met Willem-Alexander bleek Máxima niet op haar mondje gevallen. In het interview zei ze rustig tegen haar verloofde: ‘‘Je was een beetje dom’’. 

4. ‘‘Het is een eer om mijn schoonmoeder op te volgen’’

Toen Máxima voor het eerst reageerde op de troonopvolging deed ze een nogal verwarrende uitspraak. Ze zei namelijk tegen de camera’s dat ze het een eer vond om haar schoonmoeder op te volgen. Twitteraars gingen massaal in op deze uitspraak die niet helemaal klopte. Hoewel Máxima namelijk de titel van koningin zou krijgen, is ze daarmee niet een regerend vorst. 

5. ‘‘Ik vraag uw begrip, ik vind het moeilijk.’’

Nadat Máxima’s jongere zus Inés overleed, gaf de koningin een emotionele reactie aan de pers. “Ik vraag uw begrip, ik vind het moeilijk. Ik heb iets opgeschreven, misschien moet ik het lezen. Vandaag ben ik weer aan het werk na een moeilijke tijd. Ik ben blij dat ik dit bezoek aan het protonencentrum in Groningen heb kunnen doen, omdat het zo veel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing. Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden en zij kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden.”

6. ‘‘De Nederlandse identiteit heb ik nooit gevonden’’

Máxima heeft als Argentijnse flink moeten wennen aan de Nederlandse cultuur, al deed ze dat met liefde. “De Nederlandse identiteit heb ik nooit gevonden. Nederland heeft grote ramen zonder gordijnen, zodat iedereen naar binnen kan kijken. Het is één koekje bij de thee, maar ook enorme gastvrijheid en warmte. Nuchterheid en beheersing, maar ook samen emoties beleven.”

7. ‘‘Onderhandelen is niet brutaal, maar zakelijk.’’

Voordat Máxima met Willem-Alexander trouwde had ze een behoorlijk indrukwekkend cv opgebouwd. Als echte leading lady geeft ze nog steeds adviezen en inspirerende speeches. Zo ook tijdens het Women Inc. Festival in 2013, waar ze benadrukte dat onderhandelen niet brutaal is maar zakelijk.

LEES OOK:

Dit werk deed Máxima vóór haar huwelijk met Willem-Alexander

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: ANP.