Placeholder

Prins Albert toont collectie fakkels

Het is een wat bijzondere collectie die in Moskou tentoon wordt gesteld in het immense Goem-warenhuis aan het Rode Plein. Keurig in het gelid staan in een dwarsstraat van het 250 meter lange gebouw Olympische fakkels opgesteld. "Uit de privécollectie van Zijne Doorluchtige Hoogheid prins Albert van Monaco", wordt op een groot bord uitgelegd.

De prins heeft een prachtige verzameling toortsen, zo wordt meteen duidelijk. Hij is ook helemaal blij. De Winterspelen in het Russische Sotsji beginnen pas over 91 dagen – dat is ook de aanleiding voor de tentoonstelling in het 120 jaar oude warenhuis – maar Albert heeft al een fakkel gekregen.
Die kreeg hij in het Kremlin persoonlijk overhandigd door de Russische president Vladimir Poetin tijdens een bezoek begin oktober. "Deze toorts krijgt een ereplaats in mijn collectie”, zei de dankbare prins Albert, die zelf als bobsleeër aan een aantal winterspelen heeft deelgenomen.
De vorst van Monaco is al jaren goed bevriend met het Russische staatshoofd. Of koning Willem-Alexander vrijdagavond bij zijn bezoek aan Poetin ook een Olympische fakkel als aandenken krijgt, is niet bekend. Helemaal onlogisch zou het niet zijn want Willem-Alexander heeft zich als lid van het IOC de afgelopen jaren ook beziggehouden met de voorbereidingen van de Russische stad op de Winterspelen. Hij was lid van de zogenoemde Coördinatiecommissie onder leiding van de Fransman Jean-Claude Killy.