Luxemburg eert groothertogin Charlotte

In de stralende lentezon is in Luxemburg-stad dinsdag stilgestaan bij de terugkeer van groothertogin Charlotte, precies zeventig jaar geleden. Charlottes zoon Jean en kleinzoon Henri, met diens vrouw Maria Teresa, kwamen naar de Place de Clairefontaine om een groot boeket bloemen te plaatsen aan de voet van het standbeeld van de groothertogin. Veteranen vormden een erewacht.

Jean, inmiddels 94 jaar en nog maar zelden in het openbaar, werd door de honderden belangstellenden met een warm applaus begroet. De in 2000 teruggetreden groothertog genoot zichtbaar van de muziek, en wist zich staande te houden toen twee militairen het bloemstuk op zijn plaats legde. Jeans opvolger en zoon groothertog Henri schikte vervolgens het lint waarop slechts een simpel kroontje prijkte.

Groothertogin Charlotte vluchtte op 10 mei 1940 met haar gezin naar het buitenland toen Duitsland het groothertogdom binnenviel. Ze woonde afwisselend in Londen en Montréal en werd net als koningin Wilhelmina in Nederland symbool van het verzet. Haar zoon Jean en man Félix keerden in september 1944 terug naar Luxemburg, toen het leek dat de Duitsers waren verdreven.

Het Duitse Ardennenoffensief in de winter van dat jaar zorgde ervoor dat delen van Luxemburg opnieuw werden bezet. Charlotte kwam daarom pas later terug, op 14 april 1945. Ze regeerde nog tot 1964, toen ze troonsafstand deed ten gunste van Jean.