×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Vorstenhuizen nemen afscheid van overleden Jean

  Ook prinses Beatrix woonde de staatsbegrafenis bij

  Vorstenhuizen nemen afscheid van overleden Jean

  In de Notre-Dame-kathedraal van Luxemburg-Stad hebben familie, Europese vorstenhuizen en tal van andere genodigden afscheid genomen van oud-groothertog Jean van Luxemburg. De vader van de huidige groothertog Henri overleed op 23 april op 98-jarige leeftijd. Hij was van 1964 tot 2000 staatshoofd van het kleine Europese land. De bevolking kon de afgelopen dagen al afscheid nemen van de geliefde groothertog.

  Duizenden mensen trotseerden het koude, natte weer en stonden ’s ochtends langs de route tussen het groothertogelijk paleis en de Notre-Dame. Aan de huizen hingen vlaggen met rouwband. De kist met het stoffelijk overschot van Jean werd per militair voertuig naar de kerk gebracht. Zijn kist was bedekt met de blauwwitte handelsvlag van Luxemburg. Voorafgaand aan de kerkdienst werden 21 saluutschoten gegeven. Het grote publiek kon de uitvaart volgen via een groot scherm op een plein in de hoofdstad. Beelden vanuit de kathedraal werden ook via een livefeed verspreid.

  Tijdens de dienst klonk er onder meer doedelzakmuziek ter ere van Jeans tijd bij de Irish Guards gedurende de Tweede Wereldoorlog. Na de plechtigheid werd Jean bijgezet in de crypte van de kathedraal. De komende dagen kan het Luxemburgse publiek de crypte bezoeken en nogmaals afscheid nemen van de groothertog.

  Elisabeth

  Namens Nederland woonde prinses Beatrix de staatsbegrafenis bij. Ze zat op de tweede rij naast prinses Anne van Groot-Brittannië en koningin Sofia van Spanje. Ook prins Carlos van Bourbon-Parma en zijn echtgenote prinses Annemarie woonden de plechtigheid bij. De overleden groothertog was via zijn vader prins Félix zelf ook een prins van Bourbon-Parma.

  Uit België kwamen onder anderen koning Filip en koningin Mathilde, alsmede Filips ouders koning Albert en koningin Paola. Opvallend genoeg was ook prinses Elisabeth, de dochter van Filip en Mathilde, aanwezig. Hoewel Jean familie was van de Belgische koninklijke familie, was de 17-jarige troonopvolgster niet eerder bij een internationale activiteit.

  Tessy

  In de kerk zat ook prinses Tessy, de ex-vrouw van Jeans kleinzoon prins Louis. Zij mocht niet meer bij de koninklijke familie, en dus ook haar zoontjes, zitten en moest genoegen nemen met een plek tussen het ‘gewone’ volk. Vorige maand werd de scheiding tussen Louis en Tessy officieel. Tot september mag ze zich nog prinses van Luxemburg noemen.

  4 mei 2019 - 17:02