×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Luxemburg eert stadhouder prins Hendrik

  'De ware soeverein'

  Luxemburg eert stadhouder prins Hendrik

  Luxemburg brengt komend voorjaar een speciale munt van 2 euro uit ter gelegenheid van de 200e geboortedag van prins Hendrik, naamgever van de huidige groothertog Henri.


  De derde zoon van de Nederlandse koning Willem II, bijgenaamd ‘de Zeevaarder’, was vanaf 1850 namens zijn broer koning Willem III stadhouder van Luxemburg. Dat is ook de reden voor het eerbetoon.

  De Nederlandse koningen waren vanaf 1815 op persoonlijke titel ook groothertog van Luxemburg. Aan die band kwam in 1890 met het overlijden van Willem III een einde. In Nederland werd hij opgevolgd door koningin Wilhelmina. Maar omdat in Luxemburg geen vrouwen op de troon mochten, nam een andere tak van de Nassau-familie daar de kroon over. Enkele jaren later zijn de opvolgingsregels overigens aangepast omdat toenmalig groothertog Willem IV alleen dochters had.

  Luxemburg bewaart goede herinneringen aan stadhouder Hendrik. Hij zette zich met zorg en toewijding in voor het kleine groothertogdom dat door Den Haag en zijn broer was verwaarloosd. Sterker nog, Willem III probeerde Luxemburg te verkopen aan de Franse keizer Napoleon III. Dat voornemen leidde bijna tot oorlog met Pruisen en daarna tot erkenning van de Luxemburgse soevereiniteit en neutraliteit.

  Hendrik (1820-1879) moest op eieren lopen, maar vereenzelvigde zich na 1867 steeds meer met Luxemburg. Waar hij werd gezien als de ‘ware soeverein’. Zijn echtgenote Amalia droeg bij aan de populariteit en in het centrum van de hoofdstad is een monument voor haar opgericht.

  24 december 2019 - 11:32