Germany Belgium Royalty

Volgens Mathilde is de coronacrisis hiervoor een goede wake-up call

De Belgische koningin Mathilde is blij dat de coronacrisis het gesprek over mentale gezondheid heeft aangewakkerd. Dat zei de echtgenote van koning Filip dinsdag in haar toespraak tijdens de virtuele European Health Summit.

De koningin, die zich als pleitbezorgster voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in het bijzonder inzet voor mentale gezondheid, sprak over de impact van de coronacrisis op het psychische gestel van mensen. Zo somde de koningin op dat mensen onder meer kampen met het verlies van dierbaren, hun baan kwijtraakten, last hebben van eenzaamheid en dat huiselijk geweld is toegenomen.

Volgens Mathilde is de coronacrisis is ook een wake-upcall geweest. “Het heeft zowel op nationaal als op internationaal niveau een gesprek op gang gebracht over het belang van geestelijke gezondheid en welzijn in onze samenlevingen. Vrij plotseling begonnen media en commentatoren, besluitvormers en gewone burgers grote belangstelling te tonen voor de zware psychosociale gevolgen van de pandemie – en van de lockdown – op het geestelijk welzijn. Soms was dit letterlijk voorpaginanieuws.” De koningin hoopt dat dit een blijvend effect is. “We kunnen dit bewustzijn niet doen vervagen. We moeten deze kans aangrijpen en het gesprek moet door blijven gaan. We kunnen putten uit deze ‘ontdekking’ van eerlijk spreken over mentale problemen.”

LEES OOK:

Dit zijn de kerstplannen van de Queen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.