Placeholder

Veel koningshuizen bij herdenking WOI

Het Belgische koningspaar en een reeks andere staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders herdenken maandag in Luik de Duitse inval in België precies 100 jaar geleden. Bij Luik, ten zuiden van Maastricht, werd destijds de eerste grote slag van de Eerste Wereldoorlog geleverd.

De ceremonie, die iets na 11.00 uur begon, vindt plaats bij het monument voor de slachtoffers van de geallieerden. Het gaat om de groep landen die destijds tegen onder meer het Duitse Keizerrijk streed. Als gebaar van verzoening is maandag in Luik de Duitse president Joachim Gauck aanwezig. Groot-Brittannië wordt vertegenwoordigd door prins William en zijn vrouw Catherine. Nederland stuurde minister van Staat Hans van den Broek, de vader van prinses Marilène. De Spaanse koning Felipe is ook aanwezig, evenals erfgroothertog Guillaume van Luxemburg en de Franse president François Hollande.

Met de inval op 4 augustus 1914 schond Duitsland de neutraliteit van België. Daarop zag Groot-Brittannië zich gedwongen Duitsland de oorlog te verklaren. Nederland kon neutraal blijven.