Prins Laurent neemt het op voor omstreden koning Leopold

De afgelopen dagen zijn standbeelden van Leopold II in verschillende plaatsen in België besmeurd en beschadigd. De discussie over de beelden is op gang gekomen door de Black Lives Matter-beweging die overgewaaid is vanuit Amerika. Leopold wordt namelijk verantwoordelijk gehouden voor de dood van 10 miljoen Congolezen in Kongo-Vrijstaat, dat in de 19e eeuw zijn privébezit is. De Belgische prins Laurent neemt het echter op voor Leopold.

De rol van Leopold in het schrikbewind valt volgens Laurent mee. “Leopold II is zelf nooit in Congo geweest. Wel de mensen die voor de koning werkten. En zij hebben echt misbruik gepleegd. Maar ik zie niet in hoe de vorst de mensen daar zou hebben laten lijden. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt.”

Volgens Laurent heeft Leopold veel betekend voor België. “U moet maar eens zien wat Leopold II allemaal gedaan heeft voor België”, zegt Laurent. “Hij heeft parken laten aanleggen in Brussel en vele andere dingen.”

De prins geeft wel toe dat de westerse samenleving grote fouten gemaakt in Afrika. “Als ik een Afrikaans staatshoofd ontmoet, verontschuldig ik me altijd voor het gedrag van de Europeanen ten tijde van de kolonies”.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen