Prins Laurent: ‘Familie is als Stasi’

Het Belgische hof betreurt de uitspraken van prins Laurent, die in interviews in de Franstalige media fors heeft uitgehaald naar zijn vader, broer en oom. Toch wil koning Filip met hem blijven samenwerken, zo reageert het paleis. Zijn taken wijzigen niet. De uithaal van Laurent komt naar verluidt wel als een verrassing, meldt persbureau Belga.

"Mijn familie heeft me nooit gesteund", zei Laurent tegen de Franstalige omroep RTBF. De prins zegt dat de entourage van zijn familie hem wil "beschadigen en verhinderen om te werken''.

Laurent (51) vergelijkt de "sabotage'' die hij ervaart met de werkwijze van de Stasi, de beruchte staatsveiligheidsdienst van het communistische Oost-Duitsland, die de burgers onder de duim moest houden.

"Het is begonnen met mijn oom, koning Boudewijn'', aldus de prins. "Toen kwam mijn vader Albert II. Met hen was het zoals met de Stasi. Vandaag de dag heb ik de indruk dat het met mijn broer, koning Filip, hetzelfde gaat.''

Laurent deed zijn uitspraken naar aanleiding van de verliezen die zijn twee investeringsbedrijven lijden volgens de krant La Libre. In het Franstalige dagblad gaf hij zijn familie de schuld van de malaise. "Mensen vielen mij voortdurend lastig, ze zeiden dat ik eigen projecten moest vinden. Maar wanneer ik iets doe, dan word ik gedwarsboomd.''

De uitspraken worden op het paleis betreurd, zeker omdat inspanningen gedaan werden om prins Laurent te integreren. Onder koning Albert was Laurent immers persona non grata geworden. Nu mag hij de koning vertegenwoordigen en kreeg hij een rol als ambassadeur voor bos en milieu bij de VN-organisatie voor Voedsel- en Landbouw (FAO).