Placeholder

Muziek voor koningin Mathilde en Peng Liyuan

Peng Liyuan, de vrouw van de Chinese president Xi Jinping, heeft maandagmorgen samen met koningin Mathilde het muziekinstrumentenmuseum (MIM) in het centrum van Brussel bezocht. Ze werden er onder meer getrakteerd op enkele korte optredens.

Peng Liyuan en koningin Mathilde bewonderden in het museum onder meer een deel van de collectie blaasinstrumenten van Adolphe Sax, de Belgische bouwer van muziekinstrumenten die vooral bekend is van de uitvinding van de saxofoon. Er werd daarnaast ook een deel van de collectie traditionele Chinese instrumenten getoond.

Daarna kon de Chinese first lady, zelf een voormalige zangeres, luisteren naar enkele korte optredens. Saxofonist Steven Delanoye bracht volgens persbureau Belga eerst het nummer Bluesette van Toots Thielemans. Vervolgens bespeelde Claire Chantrenne de guzheng, een traditioneel Chinees muziekinstrument. Daarna brachten Li Jingxian en Evelyne Bohen nog een versie van Belle nuit, ô nuit d'amour van de Franse componist Jacques Offenbach. Tot slot zong Ema Keley het nummer L'avenir c'est l'espoir.

Na afloop van de optredens bood Peng Liyuan het museum een pezhu (een Chinees muziekinstrument), boeken en cd's met traditionele muziek aan. "België is niet enkel een economisch centrum van Europa, maar ook een cultureel centrum", zo sprak de Chinese presidentsvrouw.