Placeholder

Laurent betaalt 16.000 euro terug aan staat

Prins Laurent heeft onder stevige druk van de Belgische premier Charles Michel een bedrag van 16.000 euro aan onrechtmatig geclaimde kosten terugbetaald aan de staat. Dat melden woensdag Het Nieuwsblad en de Waalse bladen van de Sudpresse.

Prins Laurent, de jongere broer van koning Filip, raakte eind vorig jaar in opspraak toen bekend werd welke kosten hij allemaal opvoerde om zijn uitkering uit de staatskas – in België dotatie geheten – te verantwoorden. Laurent ontvangt jaarlijks 307.000 euro, waarvan 87.000 als inkomen en de rest voor de uitvoering van zijn koninklijke werkzaamheden.

Laurent bleek daar echter een zeer ruime opvatting over te hebben en werd stevig op de vingers getikt door de Belgische Algemene Rekenkamer. Zo claimde de prins tal van privékosten – zoals het schoolgeld voor zijn kinderen, kassabonnen van de supermarkt en de jaarlijkse skivakantie als beroepskosten. Hij was, zo luidde de redenering, immers 'altijd' in functie.

Laurent had bij het invullen van het overzicht, dat vorig jaar voor het eerst moest worden gedaan, hulp en advies van het paleis afgeslagen. De prins heeft nu echter 16.000 euro teruggestort. Premier Charles Michel had daarop aangedrongen. Laurent moest beseffen dat hij over de schreef was gegaan, vond de premier.