Belgium National Day Royalty

Krijgt prins Laurent 44 miljoen euro terug?

Het begin van het nieuwe jaar begint goed voor de 57 prins Laurent. Het ziet er naar uit dat de regering eindelijk stappen gaat ondernemen om ervoor te zorgen dat een aan hem verbonden stichting 44 miljoen euro terugkrijgt van Libië. Dat geld was geïnvesteerd in een herbebossingsproject dat door het Noord-Afrikaanse land abrupt werd stopgezet.

In 2014 had de Belgische rechter al bepaald dat de Global Sustainable Development Trust (GSDT) van prins Laurent daar recht op had, maar vervolgens is in Brussel geen actie ondernomen. Tot woede en frustratie van de jongere broer van koning Filip. Die voelde zich door de regering in de steek gelaten. Andere instellingen werden namelijk wel gesteund bij hun pogingen om schulden op de Libische autoriteiten te verhalen.

Laurent stapte in 2008 met zijn stichting in een ambitieus herbebossingsproject in Libië en maakte daarvoor ook kosten. Libië echter maakte een jaar later eenzijdig weer een einde aan de overeenkomst en in de daaropvolgende jaren was er sprake van een burgeroorlog, verschillende regimewisselingen en wanorde.

Via verschillende wegen heeft de Global Sustainable Development Trust geprobeerd de investeringen terug te krijgen. Eén manier was door uitbetaling te doen uit de in Brussel op last van de VN bevroren gelden, maar dat stuitte op verzet van de Belgische regering die op het standpunt stond dat dit niet mogelijk of wenselijk was. Minister Van Peteghem lijkt nu een andere mening toegedaan.

LEES OOK:

Máxima brengt werkbezoek aan ABC-eilanden

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.