Koninklijke Serres gaan opnieuw open

De koninklijke serres van het paleis van Laken gaan weer open voor het grote publiek. Ook de Congoserre, die de voorbije jaren dicht bleef door restauratiewerken, is vanaf komend weekend te bezoeken.

Het is een jaarlijkse gewoonte dat de koninklijke serres drie weken zijn opengesteld, dit jaar van zaterdag 21 april tot en met vrijdag 11 mei. 'Alphonse Balat, de architect van Leopold II, heeft ze gebouwd', legt Michel Dekens uit. Hij is de verantwoordelijke van het domein van Laken. 'De bouw van de eerste serre, de wintertuin, begon in 1874, de laatste serre werd in 1905 afgewerkt', zo vertelt Dekens over de ontstaansgeschiedenis.

Koningin Mathilde van België vertelt in het Vlaamse jeugdjournaal Karrewiet dat het een jaar aan onderhoud kost om de serres drie weken te kunnen tonen aan het publiek.

Rolstoelgebruikers en mensen die slecht te been zijn, kunnen dit jaar makkelijker een bezoek brengen aan de serres en de paleistuinen. Ten eerste is er een aangepast traject, waarbij ze zowat de helft van het volledige parcours kunnen zien. Op 8 mei is een speciale dag waarbij vijftig vrijwilligers van het leger minder mobiele bezoekers zullen helpen zodat zij het hele parcours kunnen afleggen.

De openingsuren en -dagen variëren, maar meestal zijn de serres open van 9.30 uur tot 15.30 uur. Twaalf keer openen de serres ook 's avonds hun deuren.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen