Koningin Mathilde heeft maand vol met zang

De Belgische koninklijke familie geeft dit jaar verschillende keren acte de présence bij de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. Koningin Mathilde, die eind vorig jaar het beschermvrouwschap overnam van koningin Fabiola, is woensdag al meteen aanwezig bij de eerste sessie van het zangconcours in Flagey, het voormalige omroepgebouw.

Tijdens de eerste ronde van de naar de overgrootmoeder van koning Filip vernoemde internationale muziekwedstrijd geven de uit 214 aanmeldingen geselecteerd 64 kandidaten een recital van een kwartier, waarin ze twee werken ten gehore moeten brengen. Aan de wedstrijd, waar een per jaar wisselend ‘instrument’ centraal staat – volgend jaar is de viool aan de beurt – nemen ook zes Belgen deel.

Mathilde gaat ook naar de halve finales op 18 en 20 mei en is aanwezig bij de bekendmaking van de finalisten. Vervolgens gaat ze drie keer luisteren bij de finales, waarbij koning Filip haar op de eerste finaledag in het Paleis voor Schone Kunsten vergezelt. Die dag krijgt de jury van het koningspaar ook een lunch aangeboden in het Koninklijk Paleis in Brussel.

Koningin Mathilde tekent voor de prijsuitreiking in de muziekkapel Koningin Elizabeth in het voormalige koninklijk domein Argenteuil. Een week later, op 10 juni, is ze samen met Filip en prinses Claire bij het slotconcert van de muziekwedstrijd. Tussendoor wonen ook prinses Astrid en prins Lorenz een aantal uitvoeringen bij.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen