Belgium Statue Of Leopold Ii

Koning Leopold II-laan verdwijnt na Black Lives Matter discussies

In Gent gaat er na een lange discussie eindelijk iets veranderen. De Koning Leopold II-laan krijgt namelijk een andere naam die niet meer zal refereren naar de controversiële koning. Burgemeester Mathias De Clercq gaat akkoord met een advies daarover, meldt persbureau Belga.

Een actiegroep deed in 2019 al een oproep tot naamsverandering maar dat raakte afgelopen zomer in een stroomversnelling toen er in België weer landelijk discussie ontstond over het verleden van koning Leopold naar aanleiding van de acties in het kader van Black Lives Matter. Daarbij kreeg met name het gedrag van de koning veel aandacht.

De Belgische koning beheerde tussen 1885 en 1908 de zogenoemde Congo-Vrijstaat, een privé-kolonie en wingewest waar tal van misstanden werden begaan. Koning Filip betuigde in juni zelfs spijt voor de wandaden die tijdens het bewind van zijn voorganger werden aangericht. In verschillende steden werden al standbeelden van Leopold weggehaald en in Sint-Niklaas, Kortrijk en Dendermonde werd al beslist om afstand te nemen van Leopold-straatnamen. Een nieuwe naam voor de straat in Gent is er nog niet.

LEES OOK:

Queen verliest vertegenwoordiger in Canada vanwege ‘‘vernietigende werksfeer’’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.