Placeholder

Koning Filip steunt zus prinses Astrid

Koning Filip van België heeft zijn zus prinses Astrid opgebeld 'om haar aan het moedigen en te feliciteren met het goede verloop van de economische zending in Angola en Zuid-Afrika.' Dat heeft het Belgische hof via Twitter laten weten. Astrid is deze week namens haar broer met een grote handelsdelegatie in Afrika. Het bezoek wordt zaterdag afgesloten in Kaapstad.

Filip heeft de afgelopen 20 jaar als prins zelf twee tot drie keer per jaar Belgische handelsmissies naar het buitenland geleid. Bij de aankondiging van de troonswisseling stonden er al twee reizen in de agenda: deze maand naar Afrika en in november naar India. De regering Di Rupo heeft toen besloten om prinses Astrid te vragen om als vervanger van Filip op te treden.

Volgens meereizende Belgische journalisten doet prinses Astrid het goed. Ze heeft zich altijd beziggehouden met gezondheidszorg – als voorzitter van het Belgische Rode Kruis bijvoorbeeld – en sociale noden, maar ze blijkt ook voor het bedrijfsleven deuren te kunnen openen. Ze is ook losser dan haar broer Filip, zo bleek vrijdag in Kaapstad toen ze bij een bezoek aan de township spontaan meedanste op de muziek van Zuid-Afrikaanse muzikanten.

Het ziet er naar uit dat de vervanging niet zoals aanvankelijk werd aangekondigd slechts tijdelijk is. Astrid gaat in maart een missie leiden naar Saoedi-Arabië, zo werd deze week in Zuid-Afrika bevestigd.