Placeholder

Koning Filip ondertekent euthanasiewet

Koning Filip van België heeft zondag zijn handtekening gezet onder de uitbreiding van de euthanasiewet voor minderjaren. Tegenstanders van de beladen wet probeerden dit te voorkomen.

La Libre Belgique meldde maandag dat de koning de wet ondanks de protesten heeft ondertekend, waardoor de wet in werking treedt. Aan de redactie van VTM Nieuws en het tv-programma Royalty liet een paleiswoordvoerder daarop weten dat de Belgische koning veel wetten tekent en dat dit eentje van de vele was. De wet werd op 13 februari aangenomen in de Senaat.

Tegenstanders hadden de koning middels een Europese petitie gevraagd de uitbreiding van de Belgische euthanasiewet naar minderjarigen niet te ondertekenen. Ruim 200.000 mensen stonden achter deze petitie, waarmee de koning werd opgeroepen om te luisteren naar zijn 'geweten en zich een monarch met ethische principes te tonen'.

''Indien hij deze wet niet had ondertekend, zou het een dramatische afloop kunnen hebben voor zijn rol als koning. Dan weet hij dat er een hele politieke discussie op gang komt en die kan hij wel missen als kiespijn'', duidt eindredacteur Robin Vissenaekens van het VTM-programma Royalty in een video op de website van de Vlaamse zender.