Placeholder

Koning Filip onder vuur om jagen

Koning Filip moet zijn jachtgeweer in de kast laten en de herten en hinden op het koninklijk domein Ciergnon in de Ardennen ongemoeid laten. Dat vindt de Vlaamse dierenbeschermings-organisatie Gaia. "Weerloze dieren doden: Sire, geeft u daarmee uw kinderen het meest stichtende voorbeeld?", vraagt Gaia in een emotionele oproep aan de Belgische koning, zo meldt Het Nieuwsblad dinsdag.

Filip, die maandag werd gesignaleerd bij een bezoek aan een Brusselse wapenhandelaar, heeft toestemming van het Waalse agentschap Natuur en Bos om 90 hinden te doden. Op deze manier wordt het wildbestand in evenwicht gehouden. Op ander wild, zoals everzwijnen, staat geen beperking. Uitnodigingen voor een koninklijke jachtpartij zijn zeer gewild onder de 'fine fleur van de adel en de zaken- en diplomatieke wereld", aldus Het Nieuwsblad.

Dierenrechtenorganisatie Gaia is boos. "Jagen is een vorm van geweld, waarvan onschuldige, weerloze dieren het slachtoffer zijn. Het is een schande dat een koning zich daaraan waagt", zegt Gaia-voorman Michel Vandenbosch.

De jacht en de adel zijn een historische twee-eenheid, al was het maar omdat de adel van oudsher over land beschikte en vaak exclusieve jachtrechten had. Dat is tegenwoordig anders, maar in de meeste koninklijke families is jagen nog steeds populair. Prins Philip organiseert jachtpartijen op de koninklijke landgoeden Balmoral en Sandringham, de Deense prins-gemaal Henrik houdt ze in Denemarken en ook Willem-Alexander is een liefhebber.