Tweede Dag Staatsbezoek Koning En Koningin Van België

Koning Filip krijgt verslag over vorming van regering

Vrijdagmiddag krijgt de Belgische koning Filip voor het eerst verslag over de vorming van de regering. Voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en Paul Magnette van de Franstalige socialisten (PS), de grootste partijen in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië, hebben de afgelopen tijd tal van gesprekken gevoerd met mogelijke regeringspartners.

De twee hebben volgens bronnen in ieder geval vooruitgang geboekt. Voor een regering met brede steun wordt gepraat met onder andere de liberalen aan beide kanten van de taalgrens. De socialisten willen echter oppassen dat de coalitie niet uit te veel rechtse partijen gaat bestaan. Voorzitter Egbert Lachaert van de Vlaamse liberale Open Vld heeft op zijn beurt al duidelijk gemaakt niets te voelen voor een staatshervorming in combinatie met economisch links beleid.

Eind mei waren de verkiezingen al, maar het was nog niet eerder gelukt om een werkbare coalitie te vormen. Filip riep eerder deze maand in zijn toespraak voor de nationale feestdag op snel een besluitvaardige en stabiele federale regering te vormen. De koning wees erop op dat het hele land daarom vraagt. “Laten we het land niet teleurstellen”, stelt de koning vastbesloten.

Lees ook:

Indrukwekkend: 69-jarige prinses Anne heeft sterke werkethos

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen