Filip ontvangt formateurs op zijn paleis in Brussel

De Belgische koning Filip heeft maandag de politici Geert Bourgeois en Rudy Demotte ontvangen op het paleis in Brussel. De twee werden begin oktober door de koning benoemd als preformateurs en dienden te onderzoeken of een regering met de Vlaams-nationalistische N-VA en de Waalse Parti Socialiste levensvatbaar is.

Bourgeois, voormalig minister-president van Vlaanderen, en de Waalse ex-premier Demotte brachten maandag verslag uit over hun onderzoek. De koning houdt zijn beslissing “in beraad” en gaat verder met “consultaties”, zo meldt het Belgische koninklijk huis.

De twee politici werden aangesteld nadat twee informateurs begin oktober hun eindverslag hadden gepresenteerd. Volgens de informateurs was er voldoende basis voor een samenwerking tussen N-VA en PS. De partijprogramma’s van deze twee partijen liggen echter ver uiteen. Mede daarom worden ook de Vlaamse sociaaldemocraten en christendemocraten, evenals de liberalen aan beide kanten van de taalgrens, bij de formatiepoging betrokken.

Na de verkiezingen in 2010 duurde het 541 dagen voordat er een regering was. België is daarmee wereldrecordhouder.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen