Placeholder

Filip, Mathilde en Henri debuteren op Duitstalige top

Koning Filip en koningin Mathilde van België en groothertog Henri van Luxemburg zijn donderdag in Duitsland voor een informele bijeenkomst van Duitstalige staatshoofden. Het is de eerste keer dat België en Luxemburg deelnemen aan de jaarlijkse top waar ook Zwitserland, Oostenrijk en Liechtenstein vertegenwoordigd zijn.

Onderwerp is de veranderende demografie, maar volgens persbureau Belga greep koning Filip de kans om ook de problematiek van de jeugdwerkloosheid aan te kaarten. Die wordt het best op Europese schaal aangepakt, vindt hij. Jeugdwerkloosheid is niet enkel een Zuid-Europees probleem, zei Filip.

Centraal op de bijeenkomst staan dit jaar de maatschappelijke veranderingen als gevolg van de verjonging en vergrijzing, inclusief de impact op de arbeidsmarkt. Met 40 procent van de Belgische moeders die gebruikmaakt van crèches, tegenover 25 procent in Duitsland, zette de koning onder meer de Belgische regeling uiteen en onderstreepte hij het belang van een goed evenwicht tussen werk- en gezinsleven voor mannen en vrouwen.

Later op de dag bezoeken de staatshoofden de voormalige Stasi-gevangenis en de 'Marienkirche' in Rostock.

Op bovenstaande foto v.l.n.r.: Sophie en Alois van Liechtenstein, Mathilde en Filip van België, Henri van Luxemburg, Daniela Schadt en de Duitse president Joachim Gauck, Margit Fischer en de Oostenrijkse president Heinz Fischer, Friedrun Sabine Burkhalter en de Zwitserse president Didier Burkhalter.