Placeholder

Fabiola is thuisgekomen bij God en bij Boudewijn’

"Fabiola is thuis bij God en bij haar echtgenoot Boudewijn". Dat zei kardinaal Godfried Danneels vrijdagmorgen in zijn overweging tijdens de uitvaartmis voor de Belgische koningin. "Boudewijn en Fabiola zijn allebei thuisgekomen bij God", aldus de kardinaal die het voormalige koningspaar heel goed kende.

Danneels sprak over het "vanzelfsprekende geloof" van de vorige week overleden vorstin. "Ze verlangde ernaar Boudewijn terug te zien in de hemel. Dood was geen einde maar een doorgang", stelde hij. Fabiola heeft 21 jaar op de hereniging moeten wachten, zo memoreerde hij aan het overlijden van de koning in 1993.

Danneels herinnerde eraan dat Fabiola geen kinderen had, maar dat ze "iedereen" in haar hart had gesloten. Hij noemde haar barmhartig, eenvoudig maar toch elegant, ernstig met veel humor, zacht en gepassioneerd en wees op haar onvoorwaardelijke liefde voor Boudewijn.

Koninklijke gasten

Uit de hele wereld zijn koninklijke gasten aanwezig bij de uitvaart. Uit Noorwegen zijn koning Harald en zijn zus prinses Astrid naar Brussel gekomen, uit Zweden koning Carl Gustaf en koningin Silvia, uit Denemarken koningin Margrethe.

Bijzonder is de aanwezigheid van de Japanse keizerin Michiko. Nederland is vertegenwoordigd door prinses Beatrix, en Spanje door koning Juan Carlos en koningin Sofia die goed bevriend waren met Fabiola en haar ook ondersteunden na het overlijden van haar man koning Boudewijn in 1993.

Verder is onder meer vorst Hans Adam van Liechtenstein aanwezig, prins Moulay Rachid van Marokko, en voormalig keizerin Farah Pahlavi van Iran. Ook andere voormalige regerende families zijn in de kathedraal, waaronder die van Portugal, Oostenrijk en Italië.