Placeholder

Duitstalige staatshoofden te gast in Zwitserland

De Zwitserse bondspresident Alain Berset en zijn echtgenote dineren woensdagavond in Sils im Engadin in het kanton Graubünden met de staatshoofden van de Europese landen waar Duits een officiële taal is.

In het ruim 700 inwoners tellende dorp zijn koning Filip en koningin Mathilde van België, groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg, erfprins Alois en erfprinses Sophie van Liechtenstein, alsmede de bondspresidenten van Oostenrijk en Duitsland te gast.

De informele samenkomsten worden sinds 2004 steeds in een ander land gehouden. Aanvankelijk waren de bijeenkomsten alleen voor de staatshoofden van de vier Duitstalige landen, maar sinds 2014 doen ook Luxemburg en België mee. Vorig jaar was het samenzijn in Luxemburg, het jaar ervoor in België.

Cultuur

Het diner vormt de inleiding tot een serie gesprekken over het thema 'Deelhebben aan de cultuur'. Daarnaast wordt door de staatshoofden gediscussieerd over actuele politieke zaken, zo liet de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier woensdag voor vertrek naar Zwitserland weten.

Het programma wordt donderdagmorgen voortgezet en wordt 's middags afgesloten met een bezoek aan het imposante Juliertheater op de Julierpas.