Belgium Royalty Court Albert Ii Fatherhood

Delphine-effect? Meer buitenechtelijke kinderen gaan nu op zoek

Delphine Boël hield lang vol dat ze de dochter was van koning Albert. Na een rechtszaak en een DNA-test kreeg ze gelijk, en lukte het haar zelfs om de titel van prinses te verkrijgen. Het onverwachte succes van Delphine blijkt andere buitenechtelijke kinderen aan te sporen om soortgelijke procedures te beginnen tegen hun vermoedelijke vader. De overwinning van de kersverse prinses van België leidt volgens advocaten in het familierecht nu al tot een ‘Delphine-effect’.

“Vroeger konden we buitenechtelijke kinderen redelijk gemakkelijk adviseren: begin niet te procederen, je maakt geen kans. Nu moeten we zeggen: probeer toch maar, alles is mogelijk. Delphine was ogenschijnlijk ook kansloos. Ze had alle wettelijke bepalingen tegen, maar won uiteindelijk wel”, aldus hoogleraar en advocaat Frederik Swennen van de universiteit van Antwerpen.

Hoewel er geen betrouwbare statistieken zijn, hebben volgens advocaat Elfri De Neve intussen honderden “onwettige” kinderen in België zich laten inspireren door Delphine. Volgens hem is er sprake van een historische verandering. “De wetgeving is tot stand gekomen ten tijde van Napoleon. De vader was degene die met de moeder was getrouwd en vragen werden niet gesteld. DNA-onderzoek bestond niet. Zodra een gezin een wettelijke eenheid vormde, werd daar niks aan veranderd. Dat heeft Delphine doorbroken. De waarheid van het bloed primeert op de rechtszekerheid van een familie: een kind heeft het fundamentele recht om haar vader te kennen.”

LEES OOK:

Lief! Willem-Alexander zet zijn labradors extra in het zonnetje

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.