“De strijd is nog niet voorbij”

Koning van België heeft tijdens de herdenking van de Slag om de Ardennen maandag de Amerikanen nog eens geëerd voor hun rol in de bevrijding van Europa.

“De Verenigde Staten hebben in 1944 de vrijheid en de democratie met al hun macht verdedigd. Ze zijn dat blijven doen tijdens de Koude Oorlog. We hebben samen de NAVO gesticht, 70 jaar geleden. En dertig jaar later, hebben we een andere totalitaire ideologie overwonnen. Na de Atlantikwall, was het de beurt aan het IJzeren Gordijn om in te storten”, zei de Belgische vorst tijdens zijn speech voor het oorlogsmonument in Bastenaken (Bastogne).

“Sindsdien hebben we geleidelijk aan een nieuw Europa gebouwd, gebaseerd op hereniging en de vastberaden wens om de oude rivaliteiten te laten rusten. Gedurende al die jaren, waren de Verenigde Staten als een heldere stad op de heuvel, schouder aan schouder met Europa, klaar om de landen die onze waarden delen, te steunen”, aldus koning Filip, die ook een waarschuwing had voor zijn toehoorders. “De strijd is nog niet voorbij. Per definitie zijn democratieën kwetsbaarder en fragieler dan regimes die de vrijheid inperken.”

Filip is maandag samen met zijn vrouw koning Mathilde aanwezig bij de plechtigheden. Ook groothertog Henri van Luxemburg was bij de herdenking. Het trio is later op de dag ook bij een herdenkingsplechtigheid op de Amerikaanse begraafplaats in het Luxemburgse Hamm.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen