Placeholder

Belgische royals debuteren op Facebook

Uitgerekend op de dag dat hij in zijn feestrede ter gelegenheid van de nationale feestdag sprak over de gevaren van oppervlakkige contacten via sociale media, heeft koning Filip zich gemeld op Facebook. Het is overigens niet waarschijnlijk dat de Belgische koning die zelf zal bijhouden, maar sinds zijn aantreden op 21 juli 2013 heeft Filip al laten zien de moderne media niet te schuwen.

Zijn medewerkers zijn ijverige Twitteraars, en maken daarbij ook driftig gebruik van de mogelijkheid om via de mobiele telefoon foto's te maken en te versturen. Een voorbeeld dat sinds enkele maanden ook navolging heeft gekregen in Nederland, waar de Rijksvoorlichtingsdient (RVD) nu ook regelmatig optredens van de koninklijke familie in beeld brengt.

De RVD krijgt daarbij overigens wel hulp van de koning zelf. Willem-Alexander mag graag vanuit zijn perspectief een fotografische bijdrage leveren, zoals hij onder meer deed bij de fotosessie op het Wassenaarse strand waarbij hij de meute fotografen mooi in het vizier had.

Familiefoto

Koning Filip en zijn staf hielden het voor de eerste dag op Facebook nog rustig. Er werd een familiefoto geplaatst, en een verwijzing naar de toespraak in de drie verschillende landstalen. En voor wie dacht dat de pagina een mooi platform was om de koninklijke familie eens goed de waarheid te zeggen, is er een waarschuwing: ongepast commentaar kan weggehaald worden.

 

Welkom op de Facebookpagina van de Belgische Monarchie.

Posted by Belgische Monarchie Monarchie belge Belgian Monarchy on maandag 20 juli 2015

 

De pagina had maandagavond al meteen 16.000 'likes'. De Oranjes hebben er 181.000, de Britse monarchie niet verrassend meer dan twee miljoen.

Nationale Feestdag

Koning Filip grijpt de nationale feestdag aan om zich tussen de bevolking te begeven, al beperkt dat 'bad in de menigte' zich traditiegetrouw tot de hoofdstad Brussel. Anders dan in Nederland met Koninginnedag onder koningin Beatrix en Koningsdag bij Willem-Alexander, wordt de verjaardag van België buiten Brussel eigenlijk nauwelijks gevierd.

Filip en Mathilde hoeven daarom de stad niet uit. Maandagavond woonden ze in het Paleis voor Schone Kunsten in gezelschap van prinses Astrid en prins Lorenz het 'voorspel' tot de feestdag bij. Het volksfeest op het Vossenplein in de Brusselse Marollen stond dit jaar niet op het programma.

Dinsdagochtend is het koningspaar bij het Te Deum in de kathedraal van Brussel, terwijl andere leden van de koninklijke familie de dankdiensten bijwonen in Antwerpen en Bergen (Mons). Het gezelschap komt dan 's middags weer bijeen voor het militair en civiel defilé, waaraan de politie ondanks tegenstribbelen over de eigen veiligheid van de regering toch moet deelnemen. Verder staan er bezoeken aan het feest in het park en het bijwonen van het vuurwerk op het koninklijke programma.