Placeholder

Belgische ‘onderkoning’ blij met transitie

De voormalige kabinetschef van de Belgische koningen Boudewijn en Albert II, Jacques van Ypersele de Strihou (77), is blij met hoe de troonswisseling op 21 juli dit jaar is verlopen. Dat zegt hij in een interview met het VTM-programma Royalty.

Van Ypersele geniet veel aanzien in België, zijn invloed reikte zover dat hij ook wel de onderkoning van België werd genoemd. In de 10 jaar die hij werkte voor koning Boudewijn en de 20 jaar aan de zijde van koning Albert II hield hij de kaken altijd stijf op elkaar. Wie geen interviews geeft, kan ook niks verkeerd zeggen, was zijn motto.

Nu Van Ypersele sinds de troonswisseling met pensioen is, heeft hij een zeldzaam interview gegeven. Volgens Van Ypersele doet Filip het tot nu toe goed en heeft zijn vader nog geen spijt van de troonsafstand. "Ik denk dat hij lang over die beslissing heeft nagedacht. Als je bijna 80 jaar bent, dan kan men daar begrip voor opbrengen. Het was ook het goede moment om die transitie te doen."

Van Ypersele, die nu minister van Staat is, noemt de ceremonie rondom de troonswisseling in het interview er een met 'een emotioneel karakter'. "Maar het was een vreugdevolle transitie, dat is belangrijk."