België maakt zich op voor zaak-Boël

Delphine Boël streeft al jaren naar erkenning door haar vader koning Albert. Dinsdag wordt een belangrijke dag voor de buitenechtelijke dochter van de Belgische koning. Achter gesloten deuren beginnen in de burgerlijke rechtbank van Brussel de pleidooien in de zaak-Boël.

Delphine Boël wil met het proces bereiken dat koning Albert II als haar vader erkend wordt. Naar eigen zeggen wordt ze soms gediscrimineerd als zijn vermoedelijke dochter. Alle partijen hebben hun argumenten en visies al vooraf schriftelijk ingediend. Dinsdag mogen ze die mondeling toelichten.

Boël begon in juni 2013 een procedure waarin ze het vaderschap van haar wettige vader Jacques Boël betwistte. De kunstenares daagde de koning voor de rechtbank om te bereiken dat hij een DNA-test zou doen. Ze dagvaardde ook Alberts kinderen Filip en Astrid, omdat Albert II toen nog door koninklijke onschendbaarheid beschermd was en de vaderschapstest kon weigeren.

Na de troonswisseling vorig jaar annuleerde Boël deze procedure en begon ze een nieuw proces waarbij enkel Albert II gedagvaard werd. De krant Le Soir berichtte vrijdag dat Jacques Boël de 'ontkenning van het vaderschap' dinsdag niet zal aanvechten. Hij zou dus bereid zijn te erkennen dat Delphine zijn biologische dochter niet is.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen