×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Delphine Boël steeds dichter bij erkenning Albert

  Maar oud-koning blijft zich verzetten

  Delphine Boël steeds dichter bij erkenning Albert

  De Belgische koning-emeritus Albert II kan met een royaal gebaar een einde maken aan een al jaren sluimerende en voor hem en het koningshuis pijnlijke affaire. Niemand die er aan twijfelt dat Delphine Boël zijn dochter is. Alleen wil Albert dat niet publiekelijk toegeven en moet Delphine de erkenning via de rechter afdwingen. Dat ze daarin slaagt, lijkt vrij zeker.


  Delphine Boël heeft woensdag al een eerste overwinning geboekt op de tegenstribbelende koning. Om namelijk aan te tonen dat Albert haar vader is, moet ze eerst overtuigend weerleggen dat de man wiens naam ze draagt – Jacques Boël – níet haar vader is. Vraag was of de termijn waarin ze zijn vaderschap in twijfel kon stellen niet was verstreken, maar uiteindelijk besliste het Grondwettelijk hof dat dit niet het geval was.

  Jacques Boël werkt zonder meer mee aan het bewijs dat hij niet Delphine's biologische vader is. Hij heeft daarvoor al DNA afgestaan. Die vaststelling – de eerste vervolgstap die moet worden genomen – is derhalve eenvoudig. Daarna volgt de tweede fase.

  Brieven en foto's

  Delphine beschikt over veel materiaal – brieven, foto's en dergelijke – waaruit de band met Albert duidelijk blijkt. Hij schreef haar moeder over 'onze dochter' en 'onze Delphine'. Als dat voor de rechtbank niet voldoende bewijs is, kan de in 2013 teruggetreden koning om een DNA-staal worden verzocht. Albert mag weigeren, maar dat zal door de rechtbank worden uitgelegd als een bekentenis.

  Koning Filip heeft eerder al bij zijn vader aangedrongen op een gebaar naar Delphine, die in 1968 werd geboren uit de jarenlange relatie van (toen nog) prins Albert met barones Sybille de Selys Longchamps. Die verhouding duurde van 1966 tot 1982 en Albert heeft zelfs op het punt gestaan om te scheiden van zijn vrouw Paola om zich bij Sybille en Delphine te voegen.

  Albert onderhield jarenlang contact met Delphine, maar brak dat af toen in 1999 haar bestaan werd onthuld in een biografie over Paola.

  4 februari 2016 - 16:38