×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Belgisch koningspaar in Luxemburg

  Filip en Mathilde op 'familiebezoek'

  Belgisch koningspaar in Luxemburg

  Het Belgische koningspaar is maandag in Luxemburg hartelijk ontvangen bij zijn tweede buitenlandse kennismakingsbezoek. Na Nederland begin vorige maand was nu het groothertogdom aan de beurt.


  Voor koning Filip en koningin Mathilde is het ook een familiebezoek. Groothertog Henri is een neef van de Belgische koning; Henri’s moeder wijlen groothertogin Joséphine-Charlotte is een zus van Filips vader koning Albert.

  De koninklijke visite volgt het patroon van het eerdere kennismakingsbezoek aan Nederland en dat van het Nederlandse koningspaar aan Luxemburg eind mei, met een ontvangst en een lunch in het paleis en ontmoetingen met vertegenwoordigers van regering en parlement. Bij de lunch zijn erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie – een geboren Belgische – aanwezig. Op het programma staat voor Filip en Mathilde ook een ontmoeting met de Belgische gemeenschap in het buurland.

  Afscheidsaudiëntie

  Het Belgische koningspaar wordt vergezeld door premier Elio Di Rupo en minister van Buitenlandse Zakien Didier Reynders. Voor de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die een aparte lunch heeft met zijn Belgische collega, is het één van zijn laatste officiële handelingen. De sinds 1995 regerende premier wordt woensdag in afscheidsaudiëntie ontvangen door de groothertog, die later die dag een nieuwe regering zal beëdigen.

  Di Rupo loopt daarop alvast vooruit door ook een onderhoud te hebben met Junckers beoogde opvolger Xavier Bettel, nu nog burgemeester van de hoofdstad Luxemburg.

  2 december 2013 - 14:35