×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Zwanen van Queen Elizabeth worden weer geteld

  'Het draait allemaal om natuurbehoud en educatie'

  Zwanen van Queen Elizabeth worden weer geteld

  Koningin Elizabeth weet eind deze week hoeveel zwanen er in de rivier de Theems zwemmen. Maandag is er begonnen met het tellen van de dieren tijdens de traditionele Swan Upping. Tijdens deze achthonderd jaar oude traditie worden jaarlijks alle koninklijke zwanen geteld, gemeten en medisch onderzocht.

  De ceremonie dateert uit de 12e eeuw. Toen claimde de Engelse kroon voor het eerst het eigendomsrecht van alle zwanen met lange gebogen nekken, oranje snavels en witte veren. In die tijd werden ze beschouwd als een delicatesse die werd geserveerd op banketten.

  “Tegenwoordig heeft het niets te maken met het eten van zwanen, het draait allemaal om natuurbehoud en educatie”, vertelde David Barber. Hij is al 26 jaar de officiële zwanenteller van het Britse hof.

  Gilden

  Twee uit de middeleeuwse gilden voortkomende verenigingen, die van de wijnhandelaren (Vintners) en de ververs (Dyers), nemen ook deel aan het tellen. Beide ringen de zwanen waarop deze ‘livery companies’ recht hebben. De wijnhandelaren kregen rond 1472 het recht zwanen te hebben en de ververs kort daarna.

  Overigens laat de Queen zich zelden zien tijdens de teldagen. Alleen in 2009 nam ze een kijkje. De telling duurt tot en met vrijdag.

  16 juli 2019 - 10:50