×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • William viert St. Patrick’s Day zonder Catherine

  Prins deelt klavertjes uit aan officieren Ierse Garde

  William viert St. Patrick’s Day zonder Catherine

  De Britse prins William was donderdag aanwezig bij de ceremoniële parade van de Irish Guards ter gelegenheid van St. Patrick's Day. Grote afwezige was zijn echtgenote Catherine. De hertogin van Cambridge bleef thuis om op de kinderen te passen.


  William deelde traditiegetrouw klavertjes uit aan de officieren van de Ierse Garde, een elite-eenheid van het Britse leger. De klavertjes zijn het symbool van St. Patrick.

  De afgelopen vijf jaar vergezelde Catherine William steeds. Vorig jaar verscheen ze zelfs nog hoogzwanger ten tonele. Het was toen een van haar laatste openbare optredens voordat ze met zwangerschapsverlof ging. Haar afwezigheid donderdag is door Britse media scherp veroordeeld.

  Traditie

  Het is sinds 1901 gebruik dat een vrouwelijk lid van de koninklijke familie op St. Patrick's Day – Sint Patrick is de patroonheilige van Ierland – de 'shamrock sprigs' uitreikt. De Britse koningin-moeder Elizabeth deed dat vaak, maar ook koningin Elizabeth en prinses Anne lieten zich in het verleden niet onbetuigd.

  Catherine verscheen er voor het eerst in 2012, een jaar na haar huwelijk. Maar volgens Kensington Palace wilde ze met haar afwezigheid dit jaar onderstrepen dat het geen gewoonte moet worden dat zij het doet. En met de reis naar India en Bhutan in het vooruitzicht besteedt ze haar tijd liever aan haar kinderen George en Charlotte. Prins William, erekolonel van de Irish Guards, zou nu in de Cavalry Barracks de klavertjes overhandigen – voor het eerst dat een man dat (alleen) doet.

  De media hebben echter geen begrip voor het besluit van Catherine. "Ze heeft dit jaar pas elf keer wat gedaan", bekritiseerde een van de tabloids de als werkschuw omschreven hertogin die pas halverwege april met William naar Azië gaat. Het overslaan van de plechtigheid wordt omschreven als plichtsverzuim.

  17 maart 2016 - 13:39