×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • West-Australië zorgt voor vertraging opvolgingswet

  Aanpassing troonopvolgingsregels laat nog op zich wachten

  West-Australië zorgt voor vertraging opvolgingswet

  Het parlement van de Australische deelstaat West-Australië treuzelt met het aannemen van de wet waarin de regels voor troonopvolging worden veranderd. Daardoor kunnen de 16 landen die koningin Elizabeth als staatshoofd hebben, ook niet verder met het wetgevingsproces.


  Kort na het huwelijk van prins William met Catherine Middleton in april 2011 is afgesproken dat de troonopvolgingsregels aangepast zouden worden aan de moderne tijd, waarbij jongens bij de erfopvolging niet langer voorrang krijgen op meisjes en een huwelijk met een katholiek iemand niet langer zou uitsluiten van de opvolging.

  Tijdens een bijeenkomst in Perth in 2011 besloten de 16 betrokken landen gelijkluidende wetgeving op te stellen, die gelijktijdig van kracht zou worden op het moment dat elk land afzonderlijk de wetgeving had aangepast. Een aantal landen was daar snel mee klaar omdat geen wijziging nodig was, maar in Canada en Australië rezen problemen.

  Opschieten

  Australië is een federatie en daar moeten de deelstaten eerst zelf de wet wijzigen, alvorens aan het federale parlement in Canberra kan worden gevraagd om datzelfde te doen voor heel Australië. De deelstaat Zuid-Australië nam de wet in juni aan en het wachten is nu op West-Australië waar de wet in de wachtrij staat. In Canada heeft het parlement de wet aangenomen, maar in de provincie Québec wordt het besluit aangevochten voor het Hooggerechtshof.

  De Britten ondertussen, waar in april 2013 – dus voor de geboorte van prins George, het eerste kind van William en Catherine – de wet is aangenomen, vinden dat de Australiërs maar eens moeten opschieten. Echte haast is er echter niet door de geboorte van George. Hij is zowel onder de geldende als de toekomstige regels na zijn vader en grootvader de volgende troonopvolger.

  19 augustus 2014 - 15:56