×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Video: Britse koningin benadrukt verzoening

  Koningin Elizabeth spreekt kerstboodschap uit

  Video: Britse koningin benadrukt verzoening

  De jaarlijkse kersttoespraak van koningin Elizabeth, die donderdagmiddag is uitgezonden, stond in het teken van verzoening. In de toespraak, die eerder in Buckingham Palace is opgenomen, blikte de 88-jarige vorstin onder meer terug op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in augustus. Ook het referendum over de onafhankelijkheid in Schotland kwam aan bod.


  Zittend en gekleed in een paarse jurk met op de achtergrond een kerstboom benadrukte ze het belang van verzoening en respect voor anderen. "Verzoening is het vredige einde van een conflict. In augustus werden we hieraan herinnerd, toen landen aan beide kanten van de Eerste Wereldoorlog samenkwamen om in vrede te herdenken."

  Verzoening kent vele vormen, ging ze verder. Sport verbindt bijvoorbeeld mensen en landen, zoals bij de Gemenebestspelen in Glasgow waar ruim zeventig landen aan meededen. Ook de Invictus Games van kleinzoon prins Harry zijn hier een voorbeeld van. "De moed, vastberadenheid en het talent van de atleten inspireert ons en het doorbreekt onderlinge verschillen."

  Verschillen

  Het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland zorgde juist voor onderlinge verdeling. "Velen voelden teleurstelling na het referendum in Schotland, terwijl anderen juist opgelucht waren. Het zal tijd kosten om deze verschillen te overbruggen."

  Elizabeth sprak ook haar waardering uit voor de hulpverleners en vrijwilligers die, vaak met gevaar voor eigen leven, slachtoffers in conflictgebieden en van ziektes als ebola te hulp zijn geschoten. Het leven van Jezus, wiens geboorte met kerst gevierd wordt, is een grote inspiratie voor de vorstin. "Een rolmodel van verzoening en vergiffenis."

  25 december 2014 - 21:27