×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Veel tradities bij geboorte baby William en Catherine

  Broertje of zusje van prins George eind april verwacht

  Veel tradities bij geboorte baby William en Catherine

  Bij de geboorte van een Britse royal komen heel wat gebruiken kijken. Zo zullen onder meer saluutschoten volgen nadat prins William en zijn vrouw Catherine hun tweede kindje hebben verwelkomd.


  De wereld weet dat de koninklijke baby is geboren zodra een persvoorlichter een stuk papier aan een wachtende chauffeur bij St Mary's Hospital aflevert. Op het document, dat is ondertekend door de artsen van Catherine, staan de bevestiging van de geboorte, de tijd van de geboorte, het geslacht, de lengte en het gewicht van de baby.

  Dit document wordt binnen een paar minuten naar Buckingham Palace gebracht, waar het achter de poorten van het paleis op een standaard wordt gelegd. Het Britse volk en andere geïnteresseerden kunnen op die manier kennisnemen van de geboorte.

  Saluutschoten

  Het is in Groot-Brittannië gebruikelijk om na de geboorte van elke prins of prinses saluutschoten te lossen, wat hun plaats binnen de lijn van troonopvolging ook is. De laatste keer dat er voor een dergelijke gelegenheid saluutschoten klonken in Londen was in 2013, na de geboorte van prins George. Een dag nadat het eerste kindje van William en Catherine ter wereld was gekomen, klonken onder meer saluutschoten bij de Tower of London en in Green Park.

  Daarnaast is het traditie om de klokken te luiden bij Westminster Abbey voor belangrijke koninklijke gebeurtenissen. De gotische kerk in het centrum van Londen luidde op 23 juli 2013, eveneens een dag na de geboorte van prins George, drie uur lang de klokken.

  In de loop der tijd zijn ook gebruiken afgeschaft. De bevalling van Catherine is inmiddels een familieaangelegenheid. Maar dat was niet altijd vanzelfsprekend. Vroeger waren er ministers, bisschoppen en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig bij koninklijke bevallingen. Zo zag de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Sir William Joynson-Hicks in 1926 de huidige koningin Elizabeth II ter wereld komen. De traditie werd afgeschaft voor de geboorte van Elizabeths zoon prins Charles in 1948.

  14 april 2015 - 10:42