×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Unieke inventarisatie Britse koninklijke kunst

  Schilderijencollectie koningin Elizabeth minutieus onderzocht

  Unieke inventarisatie Britse koninklijke kunst

  Voor het eerst in de geschiedenis wordt vanaf deze zomer de complete collectie schilderijen van het Britse koningshuis geïnventariseerd. Het gaat om 7564 olieverfschilderijen, die stuk voor stuk zullen worden onderzocht, schoongemaakt en gefotografeerd. Voor het eerst in 500 jaar is ook het precieze aantal werken in de verzameling bekend gemaakt.


  Een team van vier conservatoren en lijstenrestaurateurs zal alle zalen in alle residenties systematisch bekijken. De aanwezige kunstwerken worden één voor één van de muren en uit hun lijsten gehaald, zo meldt The Art Newspaper. Het is volgens het tijdschrift een ingewikkelde klus, omdat de schilderijen verspreid over 13 residenties hangen. De vier experts gaan van start in Osborne House op het eiland Wight, Sandringham House in Norfolk en Balmoral Castle in Schotland. 

  Zo'n 6500 schilderijen uit de collectie hebben grote kunsthistorische waarde. De koninklijke verzameling bestaat onder meer uit werken van Pieter Bruegel de Oude, Rembrandt en Van Dyck. Zodra de schilderijen zijn gefotografeerd, worden ze toegevoegd aan het digitale overzicht op de website van The Royal Collection Trust die de collectie beheert. Het project zal de eerste drie jaar worden gefinancierd door opbrengsten uit de entreegelden van de paleizen. In totaal kan het werk tien jaar gaan duren.

  De kunstcollectie van koningin Elizabeth is de grootste privécollectie ter wereld en is bovendien groter dan die van musea als de Tate Gallery en de National Gallery in Londen.

  26 juni 2014 - 15:03