×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Schots referendum zorgt voor vragen over monarchie

  Wat gebeurt er bij eventuele onafhankelijkheid?

  Schots referendum zorgt voor vragen over monarchie

  Over precies een maand gaat Schotland naar de stembus om de vraag te beantwoorden of dit deel van het Verenigd Koninkrijk weer onafhankelijk moet worden. Volgens de jongste peilingen groeit de steun voor ‘ja’, maar is een meerderheid nog ver weg: 43 procent aldus The Times maandag.


  Een Schots ‘yes’ in het referendum op 18 september heeft ook gevolgen voor de Britse monarchie, al zijn voor- en tegenstanders het er niet over eens wat de consequentie zal zijn voor koningin Elizabeth. De Schotse eerste minister Alex Salmond heeft altijd gezegd dat een onafhankelijk Schotland de monarchie zal behouden, met Elizabeth als ‘Queen of Scots’.

  Referendum

  Hij claimt de vorstin omdat bij het samengaan van de Engelse en Schotse troon in 1603, het de Schotse koning James VI was die in Engeland op de troon kwam. In zijn Schots Nationalistische Partij gaan echter stemmen op om ook daarover een referendum te houden, mede omdat veel Schotten een koning Charles niet zien zitten.

  Staatsrechtgeleerden die zich erover buigen, denken dat Elizabeth een gouverneur-generaal zal moeten aanstellen om haar te vertegenwoordigen in Schotland. Zo’n functionaris is er ook in de 15 andere landen waarover ze regeert, zoals Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Op die manier kan ze niet in een spagaat terechtkomen wanneer de belangen van Schotland haaks staan op die van het overgebleven deel van het dan voormalige Verenigd Koninkrijk.

  18 augustus 2014 - 17:01