×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Regering stemt alsnog over troonrede

  Britse Lagerhuis wijst mogelijk Queen's Speech af

  Regering stemt alsnog over troonrede

  Het Britse Lagerhuis stemt donderdag naar verwachting alsnog over de troonrede van koningin Elizabeth II. Dat wordt traditioneel gezien als een soort vertrouwensstemming over de regering. Het zou de eerste keer in bijna een eeuw zijn dat die een dergelijke stemming verliest.

  De regering presenteerde vorige week via de ‘Queen’s Speech’ de beleidsplannen voor de komende periode. Daarna volgde een debat dat nog moet worden afgesloten met een stemming. Het debat is woensdag hervat nadat de regering had besloten de pogingen te ‘pauzeren’ om brexitwetgeving door het Lagerhuis te loodsen.

  De stemming over de troonrede geldt doorgaans als een formaliteit, omdat de regering normaliter voldoende steun heeft in het Lagerhuis. De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson heeft echter geen parlementaire meerderheid. Het is daardoor zeer de vraag of hij de stemming over de troonrede kan winnen.

  De laatste keer dat de regering zo’n stemming verloor was in 1924. De toenmalige conservatieve premier Stanley Baldwin diende vervolgens zijn ontslag in. De huidige minister-president Johnson is niet verplicht het voorbeeld van zijn verre voorganger te volgen bij een nederlaag. Wel zou de oppositie kunnen besluiten een motie van wantrouwen in te dienen.

  24 oktober 2019 - 13:34