×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Queen Elizabeth wilde premier ontslaan

  Koningin voelt zich bedrogen

  Queen Elizabeth wilde premier ontslaan

  Koningin Elizabeth zou onlangs hebben geïnformeerd of ze een premier kan ontslaan. Aanleiding was volgens Engelse media de ongebruikelijk lange schorsing van het parlement waarvoor Boris Johnson toestemming vroeg aan Elizabeth. Het Britse Hooggerechtshof oordeelde vorige week dat de schorsing, die Elizabeth goedkeurde, onwettig was.

  Johnson misleidde Elizabeth door om een schorsing van vijf weken te vragen. De premier zou niet de waarheid hebben verteld over het waarom van de lange schorsing. Johnson zou het parlement zo veel mogelijk uit willen schakelen in aanloop naar de door hem aangekondigde brexit op 31 oktober. Al snel werd Johnson beschuldigd van het misleiden van de koningin, iets wat hij zelf tegensprak. Inmiddels zou de premier zijn excuses hebben aangeboden aan de 93-jarige vorstin.

  Elizabeth, die sinds haar aantreden in 1952 met veertien Britse premiers heeft gewerkt, zou volgens anonieme bronnen niet zelf hebben willen ingrijpen, maar enkel willen weten wat haar staatsrechtelijke positie is. Het Verenigd Koninkrijk heeft geen grondwet, veel verloopt volgens allerlei andere geschreven en ongeschreven regels. De koningin zou zich daarom tot raadgevers hebben gewend met de vraag wat ze als vorstin kan doen om een premier te ontslaan.

  Het fundament van het stelsel is dat de vorst nog steeds de macht heeft om te regeren, maar dat die dat niet meer zelf doet. Sinds de 18e eeuw doen regering en parlement dat voor hem of haar. De vorst kan in de praktijk geen initiatief meer nemen en handelt enkel op aanwijzingen van premier en regering. Maar “in een zeer ernstige constitutionele crisis”, kan hier toch van worden afgeweken, zo bevestigde in 2003 nog een speciale commissie van het Lagerhuis.

  30 september 2019 - 18:45