×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prominent IRA-lid bij banket Elizabeth

  Dinsdag begint staatsbezoek Ierse president Higgins

  Prominent IRA-lid bij banket Elizabeth

  Een van de vroegere leiders van de IRA, de Ierse afscheidingsbeweging, schuift dinsdag aan bij een banket van de Britse koningin Elizabeth. Het gaat om Martin McGuinness, tegenwoordig vicepremier van Noord-Ierland.


  Zijn partij Sinn Fein liet zondag weten dat McGuinness de uitnodiging heeft aangenomen om een vorkje mee te prikken tijdens het banket op het koninklijke kasteel Windsor. Dat banket wordt gegeven ter ere van het staatsbezoek van de Ierse president Michael Higgins aan Londen. Het is het eerste staatsbezoek van een Iers staatshoofd aan Groot-Brittannië.

  In juni 2012 schudde de Britse koningin al eens de hand van Martin McGuinness tijdens een bezoek aan Noord-Ierland. De toenmalige ontmoeting was van grote symbolische waarde. Elizabeth en McGuinness spraken achter gesloten deuren in een theater in Belfast.

  McGuinness heeft zich decennialang openlijk afgezet tegen Groot-Brittannië en doet dat eigenlijk nog steeds. Hij is gekozen als parlementslid voor Sinn Fein maar weigert zijn zetel in Londen in te nemen omdat hij geen eed af wil leggen tegenover de koningin.

  Hij werd in 1972 lid van de IRA, die Noord-Ierland, met geweld, onafhankelijk wilde maken van Groot-Brittannië en die door Londen als terroristische organisatie werd gezien. In 1973 werd McGuinness door een rechtbank in Ierland veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf nadat hij was aangehouden met 100 kilo explosieven en 5000 kogels. Later werd hij in Noord-Ierland veroordeeld voor lidmaatschap van de verboden IRA. Hij mocht enige tijd Groot-Brittannië niet in vanwege het lidmaatschap.

  McGuinness groeide later uit tot prominent lid van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA. Hij deed mee aan de onderhandelingen over het Goede Vrijdagakkoord waardoor Noord-Ierland in 1988 zelfbestuur terugkreeg en waarmee een einde kwam aan de gewelddadigheden.

  6 april 2014 - 14:52