×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins van Waterloo (99) overleden

  Hertog van Wellington opgevolgd door oudste zoon

  Prins van Waterloo (99) overleden

  Arthur Valerian Wellesley, de achtste Hertog van Wellington, is op 99-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph. Wellesley behoorde met de titel Prins van Waterloo ook tot de Nederlandse en Belgische adel.


  De hertog stierf volgens een woordvoerder van de familie 'vredig' in zijn huis op het landgoed Stratfield Saye in Hampshire, in het zuiden van Engeland. Zijn uitvaart zal op 8 januari plaatsvinden.

  Wellesley heeft historische banden met Nederland. Zijn voorvader Arthur Wellesley (1769-1852) voerde met succes het Britse leger aan in de Slag bij Waterloo in 1815. Hierbij werd de Franse keizer Napoleon definitief verslagen. Als beloning kreeg Wellesley, naast de Britse titel Hertog van Wellington, ook door koning Willem I de Nederlandse titel Prins van Waterloo toegekend. Hoewel Waterloo sinds 1830 tot het Belgisch grondgebied behoort en de titel onderdeel werd van de Belgische adel, bleven de hertog en zijn nakomelingen deel uitmaken van de Nederlandse adel.

  De vandaag overleden hertog was sinds 1990 ridder in de Orde van de Kousenband en nam in die hoedanigheid regelmatig deel aan de jaarlijkse feestdag van de orde in juni, Garter Day. Als Hertog van Wellington betaalde hij bovendien ieder jaar een symbolische 'huur' aan de Britse vorstin. Stratfield Saye House was in 1817 namelijk een geschenk van de natie aan de eerste hertog, na de overwinning van Waterloo. Sindsdien overhandigt de hertog ieder jaar op 18 juni in Windsor Castle een exemplaar van de Franse vlag aan de Britse koning of koningin. Hierna wordt de nieuwe driekleur opgehangen bij het borstbeeld van de eerste hertog in de zogeheten Guard Chamber. Deze taak zal voortaan worden uitgevoerd door de nieuwe Hertog van Wellington, Charles Wellesley, de oudste zoon van de overleden hertog.

  31 december 2014 - 13:44