×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Harry spreekt zich uit tegen verspreiding HIV

  De prins hamert op belang HIV-test

  Prins Harry spreekt zich uit tegen verspreiding HIV

  In een videoboodschap roept prins Harry de Britten op zich te laten testen op hiv om de verspreiding van het hiv-virus een halt toe te roepen. In de video, die zaterdag werd verspreid door Kensington Palace, vraagt Harry aandacht voor de start van de nationale hiv-testweek.


  “Een hiv-test doen is iets om trots op te zijn, niet iets om je voor te schamen”, zegt prins Harry, die vindt dat er nog steeds een stigma rust op het onderwerp. “We kunnen geen einde maken aan hiv totdat het testen op hiv als volkomen normaal wordt beschouwd en voor iedereen toegankelijk is.”Harry is blij dat het aantal nieuwe hiv-infecties afneemt in het Verenigd Koninkrijk. “In de afgelopen twee jaar is het aantal besmettingen landelijk afgenomen met 28 procent. Dat mensen zich hebben laten testen heeft daar flink aan bijgedragen. Maar we kunnen niet achterover gaan leunen. Een op de acht hiv-geïnfecteerden weet niet dat hij of zij drager is van het virus. En vier op de tien krijgen de diagnose veel te laat.”GratisHarry liet zich zelf in 2016 testen op hiv. Dat deed hij live op Facebook, om te laten zien hoe makkelijk het is om een hiv-test te doen. In hetzelfde jaar deed hij het nogmaals, samen met zangeres Rihanna. “Ik kreeg al na een paar minuten het resultaat. Je hoeft trouwens niet eens naar een kliniek te gaan. Tijdens de nationale hiv-testweek zijn er organisaties die in jouw stad of dorp gratis testen in kerken, winkelcentra en bij sportclubs. En het kan ook thuis. Als je onverhoopt toch positief wordt getest, krijg je de juiste behandeling om gezond en gelukkig verder te kunnen leven en ben je ervan verzekerd dat je het virus niet meer doorgeeft.”Harry wil met zijn oproep ook jongeren aansporen. “Als testen op hiv de norm wordt en jongeren de controle krijgen over hun seksuele gezondheid, kunnen wij de generatie zijn die hiv weet te stoppen.”

  17 november 2018 - 15:29