×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Charles verdient tonnen met schilderhobby

  Opbrengst aquarellen naar het goede doel

  Prins Charles verdient tonnen met schilderhobby

  Prins Charles behoort op dit moment tot de succesrijkste, nog levende Britse kunstenaars. Dat blijkt uit onderzoek van Clarence House, het kantoor van de prins van Wales. Geen slecht resultaat voor een amateur die schilderen als hobby heeft, aldus The Telegraph.


  Charles maakt aquarellen. Daarvan worden litho's gemaakt, die op zijn landgoed Highgrove worden verkocht. Met succes. Sinds 1997 is op die manier al meer dan 4,5 miljoen euro binnengekomen voor het door de prins gesteunde goede doel, The Prince of Wales's Charitable Foundation. De oplage van de litho's is beperkt tot soms maar honderd stuks. Er zijn er bij die voor 20.000 euro van de hand gaan.

  De prins schildert het liefst in de open lucht, het vaakst tijdens vakanties op het landgoed Sandringham of in Schotland. Maar ook Windsor Castle komt op zijn aquarellen voor. Drie jaar geleden werden 130 werken digitaal tentoongesteld. "Het is niet dat ze ronduit slecht zijn. In sommige opzichten zijn ze veel beter dan ik had verwacht. Maar ze zijn zo vreselijk conventioneel”, aldus de kunstcriticus van The Telegraph.

  Fantasie

  Hij miste fantasie en originaliteit en zou het liefst wat water morsen over de veel keurige rijtjes bomen, om de prins te dwingen er eens met andere ogen naar te kijken. "De man heeft duidelijk behoefte aan een nieuw onderwerp of een reeks van onderwerpen”, vond de criticus Mark Hudson ook, want waarom nou uitgerekend Windsor Castle schilderen waar hij zelf woonde?

  Maar de kopers geven de prins gelijk. De kassa rinkelt voor het goede doel en de prins verdiende gemiddeld 263.000 per jaar aan zijn schilderwerk. Dat kunnen de meeste kunstenaars niet zeggen.

  1 februari 2016 - 16:45