×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Charles denkt terug aan duikavontuur

  Prins Charles denkt terug aan duikavontuur

  Prins Charles heeft woensdag tijdens een bezoek aan een museum in Portsmouth herinneringen opgehaald aan een duikavontuur. Bijna 40 jaar geleden ondernam hij voor het eerst een duik naar het wrak van de Mary Rose. Het Britse vlaggenschip uit de tijd van Henry VIII is de grote publiekstrekker van het museum.


  Charles is de voorzitter van het Mary Rose Trust. Hij bezocht het museum bij de historische scheepswerf van Portsmouth samen met zijn vrouw Camilla, de hertogin van Cornwall. Het museum opende vorig jaar opnieuw de deuren, weet de Britse krant The Telegraph. De romp van de Mary Rose wordt er samen met duizenden eeuwenoude voorwerpen uit het schip tentoongesteld.

  De prins ging in 1974 voor het eerst duiken bij het scheepswrak en bleef gefascineerd door de Mary Rose. Hij was een van de laatste mensen die in 1982 een kijkje nam bij het schip voordat de romp uit het water werd gehaald. Dat gebeurde onder toeziend oog van Charles bij de haven van Portsmouth, waar het Tudorschip in 1545 tijdens een zeeslag was gezonken.

  Handboog

  Tijdens het bezoek aan het museum mocht de prins van Wales een replica van een handboog uitproberen. Ook ontmoette hij leerlingen van twee basisscholen in Portsmouth die een lesje kregen over het gebruik van ballast om te voorkomen dat een schip net zoals de Mary Rose kapseist. Verder verzorgde Charles een toespraak, onder meer voor de aanwezige vrijwilligers.

  "Ik herinner me nog hoe ik vroeger onder de meest onmogelijke omstandigheden ging duiken in de Solent", vertelde de Britse troonopvolger. "Het leek wel alsof je in linzensoep zwom, want je zag geen hand voor ogen tot het scheepswrak zich recht onder je neus bevond." Dat de archeologen onder water toch precies wisten wat te doen, vond Charles verbazingwekkend.

  27 februari 2014 - 15:33