×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Oudere generatie ‘royals’ broos en kwetsbaar

  Oudere generatie ‘royals’ broos en kwetsbaar

  De geruchtenstroom donderdag over een mogelijk overlijden van koningin Elizabeth werd gevoed door berichten rond kerst dat de hoogbejaarde vorstin (90) en haar echtgenoot prins Philip (95) last hadden van een hardnekkige verkoudheid. De koningin begon daarom ook later dan gebruikelijk aan haar kerstverblijf op Sandringham en moest voor het eerst sinds 1988 verstek laten gaan bij de kerkdienst op eerste kerstdag.


  Elizabeths gezondheid is altijd robuust geweest, vandaar dat elke verkoudheid of gemiste werkdag wereldnieuws is. De koningin – op de troon sinds 1952 – wil van geen ophouden of aftreden weten, al wordt haar agenda al een aantal jaren steeds meer verlicht door taken door te schuiven naar oudste zoon prins Charles en de kleinzoons William en Harry.

  Elizabeth was echter niet de enige die de laatste weken in het nieuws kwam vanwege zorgen over de gezondheid. De oudste generatie in de vorstenhuizen wordt door de hoge leeftijd broos en kwetsbaar. In Luxemburg verblijft groothertog Jean sinds kerst met bronchitis in het ziekenhuis. Het voormalige staatshoofd moet volgende week 96 jaar worden. De 95-jarige koning Mihai van Roemenië vecht al een jaar tegen leukemie, en achter de schermen in Boekarest worden voorbereidingen getroffen voor de staatsbegrafenis.

  In Zweden was het koningin Silvia (73), die nota bene op haar verjaardag, uit voorzorg enkele dagen in het ziekenhuis werd opgenomen vanwege ernstige duizeligheid en hoofdpijn. Deze week volgde de bekendmaking van het Belgische hof dat koningin Paola (79) bij een val een wervelfractuur had afgelopen en in het ziekenhuis lag.

  Eerder al had het Japanse keizerspaar (keizer Akihito is 83 en keizerin Michiko is 82) afspraken moeten afzeggen vanwege bronchtis en andere kwalen die op hun hoge leeftijd gevaarlijk zijn. Het is ook niet voor niks dat de keizer liever aftreedt, zodat de keizerlijke taken naar behoren door een jongere generatie kunnen worden uitgevoerd.

  30 december 2016 - 20:12