×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Ook zij namen afstand van hun koninklijke taken

  Deze 4 royals gingen Harry voor

  Ook zij namen afstand van hun koninklijke taken

  Het gebeurt niet vaak; een royal die om privéredenen afstand neemt van zijn of haar koninklijke taken. Toch is Harry's besluit niet uniek ...


  1. Koning Edward VIII

  Al in de jaren 1920 stond de oom van koningin Elizabeth bekend om zijn rumoerige liefdesleven. Toen hij in 1930 Wallis Simpson ontmoette, bleek dat het begin van zijn koninklijke einde. Deze vrouw uit de Verenigde Staten was destijds getrouwd en bevond zich in dezelfde elitaire kring als de prins. Ondanks de protesten van zijn moeder – Queen Mary – en de toenmalige premier Stanley Baldwin, zette Edward toch zijn zinnen Wallis.

  Toen Edward in 1936 zijn vader opvolgde en de troon besteeg, brak een groot schandaal uit. Simpson scheidde van haar man en wilde trouwen met Edward. Maar de Britse regering raadde de nieuwe koning nadrukkelijk af om dit te doen. Tevergeefs probeerde de regering het nieuws uit de Britse pers te houden, maar het schandaal bereikte zelfs de andere kant van de oceaan en stond op alle voorpagina’s van de Amerikaanse kranten.

  Na een paar maanden deed koning Edward afstand van de troon. Hij zei dat het “onmogelijk was om de zware last van verantwoordelijkheid te dragen en aan de macht te blijven zonder de hulp en steun van de vrouw van wie ik hou.”

  LEES OOK:

  2. Prins Friso

  In 2003 kwam de verloofde van Friso – Mabel Wisse Smit – in opspraak nadat bekend werd dat zij een verhouding had gehad met de in 1991 doodgeschoten topcrimineel Klaas Bruinsma. Als gevolg hiervan verzocht Friso premier Balkenende per brief van 9 oktober 2003 de Toestemmingswet niet aan de Staten-Generaal voor te leggen. Hierin verklaarde hij dat zijn aanstaande vrouw en hij naïef waren geweest toen zij hadden besloten niet alle informatie over de relatie tussen Wisse Smit en Bruinsma te openbaren aan de premier en het staatshoofd. Op 10 oktober 2003 gaf premier Balkenende een persconferentie. Hij liet weten dat de regering geen Toestemmingswet aan de Staten-Generaal zou voorleggen. Friso moest van de premier de gevolgen aanvaarden. Hierdoor zou hij zijn eventuele rechten op de troon verliezen op het moment dat zijn huwelijk met Wisse Smit zou worden voltrokken.

  Sinds zijn huwelijk op 24 april 2004 met Mabel Wisse Smit was Friso geen lid meer van het Koninklijk Huis. Vanaf dat moment werd hij officieel aangeduid als ‘Zijne Koninklijke Hoogheid prins Friso van Oranje-Nassau’, met ‘prins van Oranje-Nassau’ als persoonlijke titel.

  3. Koning Albert II

  Koning Albert II deed in 2013 officieel afstand van de troon. Hij ondertekende toen de akte van troonsafstand in de Troonzaal van het koninklijk paleis. In een korte, maar emotionele toespraak in de drie landstalen vroeg de koning aan de aanwezige politici om onvermoeibaar te blijven werken aan de eenheid in het land. “Ik wil u danken voor al het positieve dat u tijdens mijn regeerperiode heeft gerealiseerd ten bate van ons dierbaar land”, zei Albert tegen de overheid en de bevolking tijdens zijn toespraak voor de ondertekening. Hij bedankte uitdrukkelijk premier Di Rupo, maar ook de oppositie, die “noodzakelijk is voor de democratie”.

  Bijzonder was het moment dat Albert zijn vrouw Paola in het Frans bedankte voor de twintig jaar dat zij hem bijstond. Net als eerder op de dag reageerde de koningin geëmotioneerd. Vervolgens richtte hij zich tot zijn zoon. “Je bezit het warme hart en intellect om ons land zeer goed te dienen. Jijzelf en je lieve echtgenote Mathilde hebben ons volle vertrouwen.”

  4. Prins Andrew

  Onlangs heeft ook een andere Britse prins besloten zich terug te trekken. Prins Andrew had daartoe een verzoek ingediend bij koningin Elizabeth. De reden hiervoor is het omstreden interview dat de prins gaf over zijn relaties met de overleden Amerikaanse zakenmagnaat Jeffrey Epstein. De storm die over zijn betrokkenheid bij Epstein is losgebarsten, ondermijnde volgens de prins “het werk van zijn familie en de waardevolle taken die hij in veel organisaties zoals liefdadigheidsinstellingen heeft” en die hij met trots steunt. “Daarom heb ik Hare Majesteit gevraagd of ik me binnenkort mag terugtrekken uit openbare functies en zij heeft daarin toegestemd.”

   

  Dit bericht bekijken op Instagram

   

  Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily) op

  Bron: HLN

  10 januari 2020 - 13:41