×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Omstreden memo’s Charles nog niet vrijgegeven

  Prins stuurde aantekeningen en brieven aan politici

  Omstreden memo’s Charles nog niet vrijgegeven

  De omstreden brieven die prins Charles schreef aan ministers mogen om juridische redenen waarschijnlijk pas eind juli worden vrijgegeven. Dat heeft de Britse rechtbank laten weten.


  De zogeheten 'black spider memo's' zijn aantekeningen en brieven van de Britse prins aan verschillende Britse politici. De brieven met onder meer onderwerpen als genetische modificatie en klimaatverandering hebben een privékarakter, maar zijn onderwerp van discussie omdat Charles ervan wordt verdacht op deze manier invloed te willen uitoefenen op de politiek. Als troonopvolger wordt hij geacht neutraal te zijn.

  Charles is al tien jaar verwikkeld in een juridische strijd met The Guardian om de 27 brieven, die hij schreef tussen september 2004 en april 2005. De Britse krant stelt dat de overheid de publicatie van de brieven wil tegenhouden om de privacy van mensen die in de brieven worden genoemd te beschermen.

  In september 2012 oordeelde de rechter dat de brieven moeten worden gepubliceerd omdat het publiek ervan op de hoogte moet zijn hoe de prins het overheidsbeleid wil beïnvloeden. Een maand later sprak de procureur-generaal met steun van het kabinet zijn veto uit omdat hij vond dat de inhoud van de brieven de politieke neutraliteit van de prins zou kunnen beschadigen en zijn werkzaamheden, als hij koning werd, "ernstig zou ondermijnen". Deze uitspraak werd echter met succes door The Guardian aangevochten.

  23 april 2015 - 13:45