×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Moeilijke week voor prins Charles

  Chinese president op staatsbezoek

  Moeilijke week voor prins Charles

  Prins Charles gaat een moeilijke week tegemoet. Volgende week komt de Chinese president Xi Jinping op staatsbezoek bij zijn moeder koningin Elizabeth. Charles heeft de afgelopen decennia nooit een geheim gemaakt van zijn afkeer van de Chinese leiders. "Een stel vreselijke wassenbeelden”, schreef hij eens in een uitgelekte correspondentie aan vrienden.


  Bij de staatsbezoeken van de presidenten Jiang Zemin (1999) en Hu Jintao (2005) was Charles de grote afwezige. De prins neemt China de bezetting van Tibet en de behandeling van zijn goede vriend de dalai lama kwalijk. Hij is ontmoetingen met Chinese officials dan ook steeds uit de weg gegaan, maar dat kan niet langer.

  Charles beseft dat ook. Hij heeft eerder dit jaar een ontvangst van de dalai lama overgeslagen om Peking in de aanloop naar het staatsbezoek niet voor het hoofd te stoten. De prins van Wales is 20 oktober aanwezig bij de ceremoniële ontvangst van Xi Jinping en diens vrouw Peng Liyuan, en schuift samen met Camilla daarna ook aan voor de lunch op Buckingham Palace.

  Staatsbanket

  Charles slaat het staatsbanket over. Zijn staf probeerde de afgelopen dagen de betekenis daarvan af te zwakken. De prins was immers bereid om Xi Jinping ook thuis in audiëntie te ontvangen. Daar kon de 'small talk' bij het diner niet tegen op. Commentatoren stelden echter dat Charles als aanstaand staatshoofd zich zo'n persoonlijke opstelling in het buitenlands beleid en bij de ontvangst van staatsgasten niet kon permitteren.

  Charles' zoon prins William had eerder dit jaar al voor een goedmakertje gezorgd door China te bezoeken. William en echtgenote Catherine gaan wel naar het staatsbanket en spelen ook tijdens het driedaagse bezoek een rol.

  16 oktober 2015 - 14:04