×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin Elizabeth verstopte zich voor Ceausescu in haar eigen tuin

  Koningin Elizabeth verstopte zich voor Ceausescu in haar eigen tuin

  Koningin Elizabeth is in haar eigen tuin weggedoken voor de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu. Dat onthult de biograaf Robert Hardman in zijn nieuwe boek 'Queen of the World' waarin de relatie tussen de Britse vorstin en de rest van de wereld wordt beschreven. Eén van de verhalen gaat over het staatsbezoek van de Roemeense leider en zijn vrouw Elena in 1978.


  De koningin had geen keuze. De regering van James Callaghan wilde vliegtuigen verkopen aan Roemenië, dat voor het oog van de wereld een onafhankelijke koers leek te varen van de Sovjet-Unie. Ceausescu was dan ook de eerste communistische leider die op staatsbezoek kwam in Londen.

  De Queen was vooraf gewaarschuwd door de Franse president om kostbaarheden weg te halen uit het appartement in Buckingham Palace waar het presidentiële paar zou logeren. Anders zouden ze wellicht net als eerder in Parijs was gebeurd ongevraagd 'souvenirs' mee naar huis nemen. Het was in die geest ook dat het door Hardman beschreven voorval gebeurde.

  Bloedige coup

  Elizabeth wilde het liefst zo min mogelijk te maken hebben met haar Roemeense gasten, die ze op Victoria Station had afgehaald. Toen ze op de tweede dag van het bezoek met haar hondjes door de paleistuin liep en het Roemeense echtpaar even verderop zag lopen, dook ze weg achter de bosjes om door hen niet gezien te worden.

  Ceausescu regeerde nog tot 1989, toen hij door een bloedige coup werd afgezet en na een kort showproces terecht werd gesteld. Voor Elizabeth was de gedwongen ontvangst extra pijnlijk omdat de voormalige Roemeense koning Mihai een familielid was dat nog op haar huwelijk was geweest, maar was afgezet door de communisten.

  12 september 2018 - 09:30